Help, mijn Wordpress website is langzaam

Help, mijn Wordpress website is langzaam

Een veel voorkomend probleem bij Wordpress websites is dat deze (na verloop) traag worden. Dit kan heel veel oorzaken hebben. Hieronder noemen we de 3 belangrijkste oorzaken.

1). Plugins

" Daar is vast wel een plugin voor... " De kracht van Wordpress zijn de vele verkrijgbare plugins, maar dit is ook gelijk dé nummer 1 oorzaak van een langzame website.

Het is erg makkelijk om extra functionaliteiten toe te voegen aan je website d.m.v. een plugin. Wat websitebeheerders echter vergeten is dat veel gratis plugins niet optimaal zijn geprogrammeerd. Zo kunnen deze onnodig veel database queries uitvoeren en onnodige extra CSS of javascript bestanden in de broncode van de website plaatsen. Een ander gevaar is de veiligheid van gratis plugins. Vaak weet de websitebeheerder niet welke code er op de achtergrond wordt uitgevoerd door deze plugins.

Hoe meer plugins er geïnstalleerd worden, hoe meer de broncode van de Wordpress website volgepropt zal worden met (vaak onnodige) code én hoe meer database queries er uitgevoerd zullen worden. Als de website een grote database heeft, dan kan dit erg vertragend werken.

2). Webhosting

Een trage Wordpress website kan ook het gevolg zijn van minder goed hosting. Een redelijk uitgebreide website met bijvoorbeeld WooCommerce als webshop plugin zal al snel een grote database krijgen. Hoe groter de database des te meer tijd de server nodig heeft om de juiste gegevens op te zoeken in de databasetabellen. Als er niet genoeg resources (geheugen, aantal beschikbare database connecties) voor de website beschikbaar zijn zal dit de website trager of zelfs onbereikbaar maken. Ook de TTFB een belangrijke factor. De TTFB is de Time To First Byte. Dit betekent, hoe lang duurt het voordat de server het eerste antwoord geeft nadat de gebruiker de website oproept. Hoe langer dit is, des te trager de website aanvoelt. Ook een hoge TTFB kan weer meerdere oorzaken hebben. Zorg dus voor een goed hostingpakket wanneer je een (redelijk) grote Wordpress website wilt gaan/laten maken.

3). Sitebuilders en pagebuilders

Er zijn veel gratis en betaalde sitebuilders en pagebuilders beschikbaar voor Wordpress. Met deze plugins kun je binnen Wordpress zonder te veel technische kennis en zonder te programmeren hele flitsende en professionele pagina's maken. Echter produceren veel sitebuilders en pagebuilders geen optimale code en dit kan weer resulteren in een langzamere website.

Hoe kan ik mijn Wordpress website sneller maken?

Wanneer jouw Wordpress website traag is kun je beginnen met het 1 voor 1 uitschakelen van de plugins om te kijken of de website dan sneller wordt. Ook kun je de logbestanden van de server nakijken of er bepaalde php errors zijn. Daarnaast zijn er nog tal van andere zaken die jouw Wordpress website sneller kunnen maken. Denk daarbij aan optimalisatie van CSS en javascript bestanden, comprimeren van afbeeldingen en het cachen van pagina's.

Het kan een heel karwei zijn om jouw website sneller te maken, ook is er vaak technische kennis nodig om het probleem te lokaliseren en op te lossen. Boksie kan jou helpen jouw website weer sneller te maken. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

image 5 Tips voor voor het verzenden van de perfecte nieuwsbrief